Το κουνέλι μου μαδάει! Τι να κάνω;

2013-05-15 15:39

 

Τα κουνέλια αποβάλουν ένα μέρος από το τρίχωμά τους κάθε τρεις μήνες. Αυτό βοηθάει στην ανανέωση και στην υγεία του κουνελιού. Φυσικά υπάρχουν αρκετοί λόγοι όπου ένα κουνέλι αποβάλει το τρίχωμά του, αλλά με αυτό θα ασχοληθώ παρακάτω. Η σειρά έχει ως εξής: μια ελαφριά τριχόπτωση ακολουθείται από ένα βαριά τριχόπτωση και πάλι εμφανίζεται μια μια ελαφριά τριχόπτωση και πάλι μια βαριά και ούτω καθεξής. Φαίνεται πως υπάρχουν σημαντικές διαφορές στον τρόπο ή στη συχνότητα που ένα κουνέλι ανανεώνει το τρίχωμά του. Μερικά κουνέλια μπορεί να αποβάλουν το τρίχωμά τους μέσα σε μια εβδομάδα τελείως και κάποια άλλα κουνέλια χρειάζονται από δύο ή περισσότερες εβδομάδες για να ολοκληρωθεί η τριχόπτωση που απαιτείται.

Είναι ζωτικής σημασίας να βουρτσίζετε συχνά το κουνέλι σας τις περιόδους εκείνες που μαδάει. Το συχνό βούρτσισμα είναι απαραίτητο, διότι ενώ το κουνελάκι σας "καλλωπίζεται" καταπίνει πάρα πολλές τρίχες. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα: ο συνδυασμός κατάποσης τροφής (βραδέως κινούμενων τροφίμων) με κατάποσης μαλλιών προκαλεί απόφραξη του πεπτικού συστήματος, δηλαδή ο πεπτικός σωλήνας "φράζει". Όλα αυτά προκαλούν γαστρεντερικά προβλήματα!
Για να αποφύγετε λοιπόν τυχόν προβλήματα, ιδιαίτερα την περίοδο της τριχόπτωσης, βεβαιωθείτε ότι το κουνέλι σας τρέφεται με απεριόριστο σανό και νερό.

Υπάρχουν κάποιοι σοβαροί λόγοι και αιτίες που μπορεί ένα κουνέλι να έχει τριχόπτωση. Θα ανησυχήσετε όταν παρατηρήσετε πως η τριχόπτωση είναι πολύ έντονη. Σε περίπτωση που δείτε φαλακρά σημεία μέσα στη γούνα του κουνελιού σας ή δείτε μια κλούβα γεμάτη τρίχωμα, τότε οι λόγοι της τριχόπτωσης είναι σοβαροί και θα πρέπει να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο αμέσως.

Μερικές σοβαρές αιτίες τριχόπτωσης είναι:

- Αλλεργία σε τρόφιμο, πριονίδι ή σε κάποια θεραπεία που μπορεί να κάνει.
- Γούνα με πιτυρίδα, φαλακρά σημεία, αραίωση, ξύσιμο ή ερυθρότητα.
- Σκουλήκι δαχτυλίδι (που στην πραγματικότητα είναι ένας μύκητας που μπορεί να εξαπλωθεί).
- Πλήξη (αν το κουνέλι δεν έχει ελεύθερο χρόνο έξω από το κλουβί).
- Άγχος και φόβος (αν το κουνέλι βιώνει φασαρίες και κακομεταχείριση).

Έτσι, για να αποφευχθούν τέτοια δυσάρεστα προβλήματα, προτείνω καθημερινό βούρτσισμα κατά τη διάρκεια της τριχόπτωσης, εκτός κι αν έχετε ένα κουνέλι Αγκύρας, που θα πρέπει να το βουρτσίζετε δυο φορές την ημέρα ανεξαρτήτως της συγκεκριμένης περιόδου.

Θέμα: Το κουνέλι μου μαδάει! Τι να κάνω;

Το κουνελι μου μαδαει

Ειρηνη | 2017-09-22

Είναι καλό όταν το κουνέλι μαδάει να βγάζω και γω με τα χέρια μου κάποιες απο τις τρίχες του;

Απάντηση:Το κουνελι μου μαδαει

Μαρια | 2022-10-03

Το κουνελι μαδαει πολυ τι να κανω?

Νέο σχόλιο