Κουνέλια Στο Νερό

2013-05-15 15:43

Ένα βασικό (και τραγικό) λάθος που κάνουν πολλοί στα κουνέλια τους είναι να τα πλένουν και να τα κάνουν μπάνιο! Θεωρούν πως αποτελεί είδος περιποίησης και μάλιστα, απαραίτητη. Δεν ξέρω τι έχετε ακούσει από φίλους και συγγενείς, ακόμα κι από κτηνιάτρους, εγώ θα σας πω το εξής: Μην κάνετε μπάνιο τα κουνέλια σας! Όπως οι γάτες, έτσι και τα κουνελάκια καθαρίζονται από μόνα τους. Αν καθίσετε και παρατηρήσετε το κουνελάκι σας θα δείτε πως, μέσα σε μία ώρα, θα καλλωπιστεί 4 φορές τουλάχιστον! Αυτό παρατηρείται ιδιαίτερα μόλις το χαϊδέψετε και απομακρυνθείτε!

Τα κουνέλια περιποιούνται με μεγάλη σχολαστικότητα όλα τα μέρη του σώματός τους και δίνουν μεγάλη σημασία στην γούνα τους! Όταν κάποιος βάλει το κουνελάκι του κάτω από μια ανοιχτή βρύση ή μέσα σε μια μπανιέρα με νερό τους προκαλεί ένα ξαφνικό και έντονο άγχος που κινδυνεύει να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιακά προβλήματα. Μπορεί να σας ακούγεται υπερβολικό ή ιδιαίτερα σπάνιο, αλλά σας εγγυώμαι πως δεν είναι τίποτα από τα δύο! Ιδιαίτερα στο μέλλον, το κουνελάκι γίνεται περισσότερο ευπαθές και σε πολλές περιπτώσεις έχει προκαλείται ο θάνατος!

Δεν έχει καμία σημασία αν προσέχετε την θερμοκρασία του νερού, την πίεσή του, τα σημεία που το καθαρίζετε ή οτιδήποτε άλλο. Το πρόβλημα υπάρχει στο ίδιο το νερό! Κάτι άλλο που πρέπει να διευκρινιστεί είναι πως το δέρμα των κουνελιών είναι πάρα πολύ ευαίσθητο για οποιοδήποτε σαπούνι κι αν του χρησιμοποιείτε. Ακόμα κι αν είναι αγνό, φυτικό ή φαρμακευτικό, κλπ.!

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το κουνέλι, αφού βραχεί, είναι το στέγνωμα της γούνας του! Η γούνα των κουνελιών (ανεξάρτητα από το αν είναι κοντότριχη ή μακρύτριχη) είναι αφάνταστα πυκνή! Όσο κι αν την σκουπίσετε και την τρίψετε σχολαστικά, δεν μπορεί να στεγνώσει τελείως και συνήθως μένει βρεγμένο το "μέσα" τρίχωμα, δηλαδή αυτό που έχει άμεση επαφή με το δέρμα του. Αποτέλεσμα: Παρουσιάζονται δερματοπάθειες από την υγρασία ή από κάποιο ρεύμα του αέρα που μπορεί να εκτεθεί και στο τέλος το κουνέλι αρρωσταίνει βαριά!... Και προς Θεού... ΜΗΝ χρησιμοποιήσετε ποτέ σεσουάρ (σε όποια θερμοκρασία και πίεση το εφαρμόσετε)!!

Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να χρειαστεί να καθαρίσετε το κουνελάκι σας (από την μέση και κάτω) μόνο όταν παρουσιάσει διάρροια. Φυσικά, ανάλογα με την κάθε περίπτωση, θα πρέπει πρώτα να λάβετε υπόψη τη συμβουλή του κτηνιάτρου σας. Σε γενικές γραμμές, ο ένας θα πρέπει να κρατάει σφιχτά το κουνέλι κάτω από τα μπροστινά του πόδια και ο άλλος, μόνο με χλυαρό νερό, να καθαρίσει προσεχτικά και τοπικά το πρόβλημα! 

ΠΡΟΣΟΧΗ!! Μην ξεγελαστείτε από τέτοιου είδους videos: 
https://www.youtube.com/watch?v=SAzmCEC3xQA
(Το κουνελάκι δεν απολαμβάνει... έχει πάθει σοκ!!)