Ανάλογα με την περίσταση κρατήστε κατάλληλα το κουνέλι σας!

2013-05-23 19:49

Τα κουνέλια μπορεί να είναι εξαιρετικά χαριτωμένα, όμως είναι και πολύ ευάλωτα. Κάθε φορά που πρέπει να πιάσετε το αγαπημένο σας κατοικίδιο είτε για να το μεταφέρετε, είτε για να το εξετάσετε, χρειάζεται συγκεκριμένος, αντίστοιχος χειρισμός. Μάθετε πώς θα αγγίζετε το κουνέλι σας ανάλογα με την περίσταση!

Όσο ήμερα κι αν είναι από τη φύση τους τα κουνέλια, με μία απότομη κίνηση μπορεί να τρομάξουν και να ξεφύγουν από τα χέρια μας κι αυτό ενδεχομένως να έχει πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα. Όλα τα κουνέλια μπορεί να πάθουν κάταγμα της σπονδυλικής στήλης, ιδίως αν ζουν σε κλουβιά και η διατροφή τους δεν είναι ισορροπημένη, που σημαίνει ότι μπορεί να έχουν οστεοπόρωση. Έτσι λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό να στηρίζετε τη ράχη και τη λεκάνη τους όταν τα σηκώνετε. Και να γνωρίζετε πώς για κάθε περίπτωση, απαιτείται και ο ανάλογος χειρισμός.  

Για ασφαλή μετακίνηση από ένα σημείο σε άλλο
Μην σας ξεγελάει η γνωστή κίνηση του ταχυδακτυλουργού που βγάζει από το καπέλο ένα κουνέλι που το κρατάει από τα αυτιά του. Ποτέ, μα ποτέ όμως, δεν πιάνουμε ένα κουνέλι από τα αυτιά του! Πρέπει να το σηκώνουμε απαλά από το σβέρκο με το ένα χέρι, ενώ με το άλλο στηρίζουμε τα οπίσθιά του. Ένας ακόμη σωστός τρόπος κρατήματος είναι να το σηκώνουμε με το ένα χέρι κάτω από το στήθος, ενώ με το άλλο στηρίζουμε τα οπίσθιά του. Επίσης το έχουμε κολλημένο στο σώμα μας, πάντα όμως με έναν από τους δύο παραπάνω τρόπους κρατήματος, ώστε να μην έχει ελευθερία κινήσεων και μας ξεφύγει χωρίς να το καταλάβουμε.

Κράτημα για εξέταση που κάνουμε για προληπτικούς λόγους
Για να εξετάσουμε ένα κουνέλι, ο καλύτερος τρόπος είναι να το τοποθετήσουμε σε μια επιφάνεια που δεν γλιστράει και να το κρατάμε συνεχώς από το σβέρκο. Μάλιστα μερικά κουνέλια ηρεμούν αν καλύψουμε τα μάτια τους με το άλλο μας χέρι. Στην περίπτωση που θέλουμε να εξετάσουμε τους κοπτήρες του ή να του κόψουμε τα νύχια, είναι καλύτερα να τοποθετήσουμε το κουνέλι ανάσκελα. Για να το πετύχουμε όμως αυτό, θα χρειαστούμε οπωσδήποτε κάποιον να μας βοηθήσει. Ο βοηθός μας καθισμένος θα κρατάει το κουνέλι κολλημένο στα γόνατα του, με το ένα χέρι να στηρίζει τη ράχη του και πιάνοντας παράλληλα ένα από τα ελεύθερα πόδια του. 

Κράτημα που ηρεμεί!
Κρατάμε το κουνέλι από το σβέρκο με το αριστερό χέρι και με τη ράχη του να στηρίζεται από το αριστερό μπράτσο. Με ένα σχεδόν μαγικό τρόπο τα κουνέλια μένουν ήρεμα σε αυτή τη θέση και αν με το ελεύθερο δεξί μας χέρι χαϊδέψουμε απαλά τη ράχη της μύτης του, μιλώντας του ήρεμα και χαμηλόφωνα, αυτό σχεδόν θα υπνωτιστεί! Το μυστικό βρίσκεται στο ότι οι χτύποι της καρδιάς του και ο ρυθμός της αναπνοής δεν αυξάνονται σε αυτή τη θέση κι έτσι δεν στρεσάρονται.

Για ψηλάφισμα κοιλιάς σε εγκυμονούσα κουνέλα 
Εδώ θέλει απόλυτη προσοχή! Για να ψηλαφίσουμε την κοιλιά μιας κουνέλας που βρίσκεται σε «ενδιαφέρουσα», κρατάμε το κουνέλι όρθιο, με τη ράχη του πάνω στο σώμα μας και το ένα χέρι μας να στηρίζει το στήθος του ζώου. Έτσι μ’αυτό τον τρόπο το άλλο χέρι μας μένει ελεύθερο για να ψηλαφήσουμε την κοιλιά του και να τσεκάρουμε αν όλα εξελίσσονται φυσιολογικά.